środa, 21 marca 2012

Rolada czekoladowa II / Chocolate roulade II

Przepis pochodzi z tej strony.
Z braku Nutelli dodałam czekoladę.
Mi ciasto lekko pękło przy rozwijaniu,
ale polewa ładnie zakryła szczelinę.


  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy do obtoczenia


Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50g gorzkiej czekolady


Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła



Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać cukrem waniliowym. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.

Krem:
Składniki zmiksować

Polewa:
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Smacznego!

2 komentarze: