Przepis pochodzi z tej strony.
Z braku Nutelli dodałam czekoladę.
Mi ciasto lekko pękło przy rozwijaniu,
ale polewa ładnie zakryła szczelinę.
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- cukier waniliowy do obtoczenia
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać cukrem waniliowym. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Krem:
Składniki zmiksować
Polewa:
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Smacznego!
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuń