Smakiem przypominają mi kupne,
następnym razem dodam grubo pokruszone biszkopty.
- 400g pokruszonych ciasteczek, ciast (u mnie pozostałość po cieście Kopiec Kreta - bz masy, bez owoców)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru (można pominąć)
- płatki migdałowe - mogą być rodzynki lub inne bakalie
- 160g dżemu truskawkowego
- 65g masła
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego
- 1,5 łyżki kakao (można pominąć jeśli używamy ciemnego ciasta)
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- 100g czekolady mlecznej (może być gorzka)
- 65g masła
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Smacznego!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz