- 1kg cielęciny bez kości
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 główki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki bulionu
- szklanka białego wytrawnego wina
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Umytą i osuszoną cielęcinę pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki, posypać pieprzem i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i zostawić na 2 godziny w lodówce.
W rondelku silnie nagrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając smażyć na silnym ogniu 5 minut. Dodać drobno posiekany czosnek, bułkę tartą, przecier pomidorowy, cukier i bulion (u mnie szklanka bulionu warzywnego). Wymieszać, zmniejszyć ogień, wlać wino (pominęłam ze względu na dziecko) posolić i dusić na małym ogniu ok. 40-60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz