czwartek, 10 maja 2012

Babeczki bananowe / Banana muffins


  • 3 dojrzałe banany
  • 125ml oleju
  • 2 jajka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 225g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody


Banany rozgnieć widelcem. Dodać olej, jajka i cukier. Zmiksować wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao i sodę. Dodać do masy bananowej i wymieszać.
Formę do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temp. 200°C przez 15-20 min. Upieczone należy wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Jeżeli zamiast babeczek pieczemy ciasto, czas pieczenia wydłużamy o 5-10 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!


1 komentarz: