- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i wlewamy masę mleczną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy olej (w oryginale do 170 stopni). Toczymy w dłoniach kulki nie większe od orzecha włoskiego i smażymy do zarumienienia. Usmażone odsączamy z oleju i przekładamy na papierowe ręczniki. Przestudzone przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło
wygladają fajnie, może by tak nadziać dżemem?
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś spróbuje.
Usuń