Ciasto:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g mąki
- 4 jajka
Śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
W rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól i cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ogrzewamy – ciągle mieszając – przez około dwie minuty. Ciasto przekładamy do miski miksera. Miksując dodajemy po jednym jajku. gotowe ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną pergaminem, niewielkie porcje ciasta.
Ptysie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia. Zostawiamy ptysie w piekarniku do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Z pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy do dekorowania tortu napełniamy ptysie śmietaną.
Smacznego!
Źródło
Ale pyszne słodziaki, na jeden kęs!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ptysie!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn
OdpowiedzUsuńW linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl