niedziela, 10 czerwca 2012

Mini ptysie


Ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka


Śmietana:


  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru



W  rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól i cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ogrzewamy – ciągle mieszając – przez około dwie minuty. Ciasto przekładamy do miski miksera. Miksując dodajemy po jednym jajku. gotowe ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną pergaminem, niewielkie porcje ciasta.

Ptysie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia. Zostawiamy ptysie w piekarniku do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Z pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy do dekorowania tortu napełniamy ptysie śmietaną.

Smacznego!



Źródło


3 komentarze:

  1. Ale pyszne słodziaki, na jeden kęs!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń