- 200g chińskiego makaronu Chow Mein
- 2 łyżki oleju
- 150g mięsa wołowego, pokrojonego w paski
- 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
- 5 plasterków papryki chilli lub kilka kropli sosu chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 marchewka pokrojona w paski lub plasterki
- 1 cebula posiekana
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli sosu chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- posiekany szczypiorek
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 1 minutę). Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać marchewkę, cebulkę i smażyć przez 2 minuty.
Dodać cukier, sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.
Smacznego!
Uwielbiam takie makarony :) muszę w końcu kupić olej sezamowy... Ze swojej strony polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo limonki :)
OdpowiedzUsuńWidzę ,że nie tylko ja stawiam dzisiaj na makaron:)
OdpowiedzUsuńMój z sosem domowym spaghetti z pieczonymi pomidorami, czerwoną fasolką,kukurydzą i tuńczykiem:)