Biszkopt:
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
- 2 szklanki (320 g) cukru pudru
- 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
- 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
Masa:
- 500 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremowej do deserów 36%, dobrze schłodzonej
- 1 szklanka cukru pudru
Przełożenie:
- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców)
- 1/2 szklanki zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej
Nasączenie:
- 4 łyżki syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
- 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Dekoracja:
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie
posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
Biszkopt
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7
- 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z
resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie
będzie idealnie sztywna).
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z
wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując
kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości
mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać
kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w
nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylić
piekarnik i odczekać 3 minuty, następnie uchylić drzwiczki jeszcze bardziej i
odczekać kolejne 3 minuty. Stopniowo studzić, wysuwając kratkę z biszkoptem na
zewnątrz. Biszkopt dokładnie ostudzić przed pokrojeniem, można przygotować
dzień lub dwa dni wcześniej.
Masa
Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną
pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem
mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Przygotować przełożenie
Odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a
resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową,
odstawić.
Przygotować nasączenie
W małej miseczce wymieszać syrop
brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia
(brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości
nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem.
Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć
ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć
ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć (dłonią) startą gorzką czekoladą. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką
brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort najlepiej
zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa dokładnie zastygła,
biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego!
Chciałabym dostać takiego torta urodzinowego:)
OdpowiedzUsuńbrzoskwiniowy jest obłędny, polecam z kremem milky way
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń