- 400 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 300 g ciemnego piwa Guinness
- 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i pokruszone drożdże, wymieszać. Wlać piwo i wymieszać krótką chwilę tylko do połączenia składników. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Złożyć ciasto cztery razy, za każdym razem na pół. Ciasto będzie rzadkie i nie uformuje się idealnej kuli.
Ścierkę kuchenną posypać mąką. Położyć na nią ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć je wystającymi końcami i odstawić na godzinę lub do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 240-250 stopni ustawiając kratkę na 1/3 wysokości. Włożyć do środka garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne (małej średnicy, np 20 cm) i przykryć.
Gdy piekarnik się nagrzeje a ciasto wyrośnie, rękawicami kuchennymi wyjąć naczynie i delikatnie zsunąć ciasto ze ścierki lub szybko przenieść je ręcznie. Naczynie przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-30 minut. Po 5 minutach warto zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy chleb nie przypieka się za bardzo. Jeżeli tak to przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Wyjąć naczynie, zdjąć przykrywkę i zostawić na 5 minut. Po tym czasie wyjąć chleb na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz