wtorek, 15 stycznia 2013

Pieczone pączki z posypką / Baked donuts with sprinkles



Ciasto

  • 275 g mąki
  • 110 ml mleka
  • 15 drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g rozpuszczonego masła


Posypka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • woda

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut.

Do miski od miksera wsypać mąkę, dodać jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać składniki i dodać masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem przez kilka minut (w razie potrzeby dodać trochę wody). Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na posypkę połączyć ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra. Wyciąć pączki. Z jednej strony posmarować delikatnie wodą, zanurzyć w posypce i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 10 minut.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Dobre pieczone na śniadanie, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie ! to Ciasto aż tak bardzo rośnie? Wybacz, ale nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem drożdżowym :( Muszę spróbować kiedyś zrobić coś prostego, na przykład właśnie te pączki :) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jak najbardziej jako pierwsze ciasto drożdżowe. Proszę tylko pamiętać żeby nie było przeciągu w pomieszczeniu. Najlepiej postawić np. koło ciepłego grzejnika.
      Pozdrawiam

      Usuń