Ciasto
- 275 g mąki
- 110 ml mleka
- 15 drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 30 g rozpuszczonego masła
Posypka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- woda
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut.
Do miski od miksera wsypać mąkę, dodać jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać składniki i dodać masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem przez kilka minut (w razie potrzeby dodać trochę wody). Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Składniki na posypkę połączyć ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra. Wyciąć pączki. Z jednej strony posmarować delikatnie wodą, zanurzyć w posypce i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut.
Smacznego!
Dobre pieczone na śniadanie, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! to Ciasto aż tak bardzo rośnie? Wybacz, ale nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem drożdżowym :( Muszę spróbować kiedyś zrobić coś prostego, na przykład właśnie te pączki :) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej jako pierwsze ciasto drożdżowe. Proszę tylko pamiętać żeby nie było przeciągu w pomieszczeniu. Najlepiej postawić np. koło ciepłego grzejnika.
UsuńPozdrawiam