- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 300 g mielonego mięsa jagnięcego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2/3 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
- 1 cukinia, około 600 - 700 g
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w kosteczkę
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup i sos Worcestershire. Smażyć chwilę, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.
Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinię umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 6 minut. Nożem wyciąć miąższ ze środka cukinii, pozostawiając około 1 cm brzeg. Wycięty miąższ posiekać.
Na czystą patelnię wlać resztę oliwy, dodać czosnek i zarumienić go. Dodać posiekany miąższ cukinii. Smażyć przez około 1 minutę i wymieszać z mięsem. Dodać połowę jajka, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki natki pietruszki.
Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii.
Wymieszać pozostałą połowę jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek, tworząc kruchą posypkę. Posypać nią wierzch cukinii. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka. Skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki.
Smacznego!
kocham zapiekaną faszerowaną cukinię! <3 Twoja wygląda genialnie.
OdpowiedzUsuńTeż robię faszerowaną cukinię, ale w wersji bezmięsnej. Tym niemniej chętnie podglądam czym faszerują inni :)
OdpowiedzUsuń