czwartek, 14 marca 2013

Faszerowana cukinia / Stuffed zucchini

  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 300 g mielonego mięsa jagnięcego (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
  • 1 cukinia, około 600 - 700 g
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w kosteczkę
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup i sos Worcestershire. Smażyć chwilę, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez 30 minut. 
Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 

Cukinię umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 6 minut. Nożem wyciąć miąższ ze środka cukinii, pozostawiając około 1 cm brzeg. Wycięty miąższ posiekać. 
Na czystą patelnię wlać resztę oliwy, dodać czosnek i zarumienić go. Dodać posiekany miąższ cukinii. Smażyć przez około 1 minutę i wymieszać z mięsem. Dodać połowę jajka, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki natki pietruszki.
Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. 

Wymieszać pozostałą połowę jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek, tworząc kruchą posypkę. Posypać nią wierzch cukinii. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka. Skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. kocham zapiekaną faszerowaną cukinię! <3 Twoja wygląda genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię faszerowaną cukinię, ale w wersji bezmięsnej. Tym niemniej chętnie podglądam czym faszerują inni :)

    OdpowiedzUsuń