- 2 filety białej ryby
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- sól
Ziemniaki *
- ziemniaki
- masło
- łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Rybę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek ryby lekko posolić.
Mąkę wymieszać z wodą. Migdały, płatki pokruszyć i wymieszać.
Każdy filet obtoczyć w rozrobionej mące a następnie w płatkach z migdałami.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor z obu stron.
Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i poczekać aż woda ponownie zawrze. Odcedzić i wysuszyć ziemniaki.
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło na grubość 3 mm. Wrzucić ziemniaki i smażyć 4 minuty, mieszając. Następnie zmniejszyć ognień, przykryć garnek przykrywką i smażyć 20 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Pod koniec smażenia dodać rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
* Żródło
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło na grubość 3 mm. Wrzucić ziemniaki i smażyć 4 minuty, mieszając. Następnie zmniejszyć ognień, przykryć garnek przykrywką i smażyć 20 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Pod koniec smażenia dodać rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
* Żródło
Ryba w migdałowej panierce zapowiada naprawdę ciekawy obiad :) Muszę kiedyś tak zaimprowizować!
OdpowiedzUsuń