czwartek, 7 marca 2013

Ryba w migdałach z ziemniakami z rozmarynem / Fish with almonds and potatoes with rosemary

Ryba
  • 2 filety białej ryby
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • sól


Ziemniaki *
  • ziemniaki
  • masło
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Rybę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek ryby lekko posolić.
Mąkę wymieszać z wodą. Migdały, płatki pokruszyć i wymieszać.
Każdy filet obtoczyć w rozrobionej mące a następnie w płatkach z migdałami.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor z obu stron.


Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i poczekać aż woda ponownie zawrze. Odcedzić i wysuszyć ziemniaki.
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło na grubość 3 mm. Wrzucić ziemniaki i smażyć 4 minuty, mieszając. Następnie zmniejszyć ognień, przykryć garnek przykrywką i smażyć 20 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Pod koniec smażenia dodać rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem.


Smacznego!

Żródło


1 komentarz:

  1. Ryba w migdałowej panierce zapowiada naprawdę ciekawy obiad :) Muszę kiedyś tak zaimprowizować!

    OdpowiedzUsuń