- 1 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 ml oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2/3 szklanki puree z dyni
- 100 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać jajka, jogurt naturalny, cukier oraz aromat. Krótko miksować, dodać puree z dyni i wymieszać.
Do suchych składników dodać powstałą masę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok. 60 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz