- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 250 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g wiśni bez pestek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni lub 160 stopni przy termoobiegu.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę poszatkować. Białka oddzielić od żółtek.
Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia i czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą cukru.
W drugiej misce wymieszać krótko mikserem żółtka, cukier, śmietanę i aromat. Dodać mąkę z czekoladą i wymieszać. Dodać ubite białka i połączyć składniki.
Do tortownicy wylać połowę ciasta, wysypać wiśnie i wyłożyć pozostałą masę. Piec 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz