niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto czekoladowe z wiśniami


  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 250 g mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g wiśni bez pestek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni lub 160 stopni przy termoobiegu.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę poszatkować. Białka oddzielić od żółtek.
Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia i czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą cukru.
W drugiej misce wymieszać krótko mikserem żółtka, cukier, śmietanę i aromat. Dodać mąkę z czekoladą i wymieszać. Dodać ubite białka i połączyć składniki.
Do tortownicy wylać połowę ciasta, wysypać wiśnie i wyłożyć pozostałą masę. Piec 60 minut, do suchego patyczka. 
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz