środa, 23 grudnia 2015

Łaciate ciasto z czekoladą


  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 80 ml śmietany 12-18%
  • 230 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Mleko połączyć ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W innej miseczce roztrzepać jajka. 

Masło utrzeć na jasną masę z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Po wymieszaniu składników wlać 1/3 mieszanki mleka i śmietany, następnie 1/3 mąki. Zmiksować. Wlać kolejną część mleka (1/3) i wsypać mąkę (1/3), zmiksować. Powtórzyć z pozostałą częścią składników.

Połowę ciasta wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. 
Wykładać do blaszki po łyżce jasnej masy na zmianę z ciemną masą.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz