- 120 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 80 ml śmietany 12-18%
- 230 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mleko połączyć ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W innej miseczce roztrzepać jajka.
Masło utrzeć na jasną masę z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Po wymieszaniu składników wlać 1/3 mieszanki mleka i śmietany, następnie 1/3 mąki. Zmiksować. Wlać kolejną część mleka (1/3) i wsypać mąkę (1/3), zmiksować. Powtórzyć z pozostałą częścią składników.
Połowę ciasta wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Wykładać do blaszki po łyżce jasnej masy na zmianę z ciemną masą.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz