Ciasto
- 200 g mąki
- 0,5 łyżeczki drożdży suchych - użyłam Delecta
- szczypta soli
- 20 g rozpuszczonego masła
- 130 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
Dodatkowo
- jabłko
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru brązowego
- paluszki
- pestki dyni lub migdały
- Delecta Decorada smak truskawkowy i mango
- mleko do smarowania ciasta
W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Dusić do miękkości na patelni.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 10 części. Każdą delikatnie spłaszczyć i nałożyć uduszone jabłka. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę, wsadzić do foremek. Odstawić na 30 minut.
Ciasto posmarować mlekiem, paluszki połamać i wsadzić jako ogonek. Pestki dyni lub migdały ułożyć jako listki. Posypać maczkiem Decorada. Piec 15-20 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń