Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- 350 g truskawek
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w misce aż powstanie drobna kruszonka. Owinąć w folię i chłodzić w lodówce.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka z cukrami na puszystą masę. Dodać jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do tortownicy, na wierz poukładać przekrojone na pół truskawki oraz posypać kruszonką.
Piec 40-45 minut.
Smacznego!
Uwielbiam jogurtowe z owocami.
OdpowiedzUsuń