- 1 jajko
- 0,5 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Żółtko ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać zsiadłe
mleko.
Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę i sól. Krótko zmiksować
z masą z pierwszej miski. W drugiej misce ubić pianę z białek i delikatnie
połączyć z masą.
Rozgrzać tłuszcz na patelni i łyżką nakładać ciasto formując
nieduże placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odkładać na ręczniki
papierowe, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Muszą być bardzo puszyste! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/