- 400 g mąki
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- słoik kwaśnej marmolady / dżemu
- ewentualnie 2 łyżki zimnej wody
W misce połączyć masło, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, sól oraz żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 2 łyżki wody
Powstałe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Kawałki ciasta owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli pozostały cukier.
Blaszkę o wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce jasne ciasto, lekko docisnąć i posmarować dżemem. Na to zetrzeć ciemne ciasto i wyłożyć ubite białko. Na koniec zetrzeć jasną część ciasta.
Piec około 45 minut bez termoobiegu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz