- 250 g masła
- 100-120 g cukru
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jabłka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 28 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na 4-6 części.
Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wyłożyć jabłka i dodać cynamon. Wymieszać i smażyć 10-15 minut, aż jabłka trochę zmiękną. Ostudzić.
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodawać po jednym żółtku stale miksując. Przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski z masłem dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Do blaszki wyłożyć połowę masy, wyłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta.
Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz