- 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 400 g śmietany 30-36%
- 60 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g posiekanej czekolady
Gorzką czekoladę i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Następnie dodać mleko skondensowane i zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.
Przed podaniem wyciągnąć lody na 10-15 minut aby nieco zmiękły.
Smacznego!
mleczną czekoladę zamieniam na gorzką i wtedy dla mnie ideał :)
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/