- 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 400 ml schłodzonej śmietany 30-36%
- 50 g cukru pudru
- 1-2 laski wanilii
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać do ubitej śmietany.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko skondensowane.
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażalnika.
Przed podaniem wyciągnąć lody na 10-15 minut aby nieco zmiękły.
Smacznego!
Muszę tą bez jajkową wersję wypróbować. Zawsze robiłam z jajek - żółtek osobno i ubitej piany z białek, cukru oraz ubitej kremówki. Też ta moja wersja musi po wyjęciu chwilę zmięknąć, ale potem lody są już lekkie jak chmurka.
OdpowiedzUsuń:)