środa, 14 marca 2012

Bułeczki Małgosie

Pyszne bułeczki.
Korcił mnie ten przepis odkąd go zobaczyłam.
Bałam się tylko ziemniaków,
niepotrzebnie.
Gorąco polecam.


  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży +40ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (lekko roztrzepane)
  • 120 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g miękkiego masła
  • 80 g wody



Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w 40 ml ciepłej wody. Resztę składników umieścić w misce. Dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże. Całość wymieszać (można za pomocą miksera). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki.
Uwaga bo ciasto wychodzi bardzo klejące.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce do wypieku bagietek. Bułeczki przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki piec ok. 20 minut.

Smacznego!

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz