niedziela, 18 marca 2012

Pampuchy

Nazwane przez maleństwo
Bułkami Pępuszkami :)

  • 10g świeżych drożdży
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25g masła, roztopionego
  • szczypta soli


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać troszkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko, sól oraz masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto można rozwałkować na grubość 1-2 cm i wycinać bułki szklanką lub lepić je ręcznie. Przykryć powstałe pampuchy ręcznikiem kuchennym i zostawić jeszcze na 15 minut.
Zagotować pół garnka wody. Na pierwszy garnek postawić drugi z dziurkami do gotowania na parze, posmarować dno lekko olejem, wsadzać pampuchy. Zachować odstępy ponieważ troszkę urosną. Przykryć garnek i parować ok. 10 minut - sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. i u mnie były niedawno na blogu.
    zwę je kluchami parowanymi od pokoleń.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Można podawać z mięsem, konfiturą w środku, same albo z polewą. Jeżeli na słodko można dodać więcej cukru albo cukier waniliowy.

      Usuń