Nazwane przez maleństwo
Bułkami Pępuszkami :)
- 10g świeżych drożdży
- 250g mąki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 25g masła, roztopionego
- szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać troszkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko, sól oraz masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto można rozwałkować na grubość 1-2 cm i wycinać bułki szklanką lub lepić je ręcznie. Przykryć powstałe pampuchy ręcznikiem kuchennym i zostawić jeszcze na 15 minut.
Smacznego!
Piękne kluchy na lumpie :)
OdpowiedzUsuńi u mnie były niedawno na blogu.
OdpowiedzUsuńzwę je kluchami parowanymi od pokoleń.
nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńPolecam. Można podawać z mięsem, konfiturą w środku, same albo z polewą. Jeżeli na słodko można dodać więcej cukru albo cukier waniliowy.
Usuń