Tak pyszna,
że połowa rolady została zjedzona
zanim trafiła do lodówki.
Biszkopt:
- 60g mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 90g cukru pudru
- 50g stopionego masła
Krem:
- 200g ciemnej czekolady
- 250ml śmietany kremówki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić. Mąkę i kakao przesiać.
Jajka z cukrem pudrem ubijać 5 minut na puszystą masę. Dodawać powoli mąkę z kakao i miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Dodać ostudzone masło i również miksować do połączenia składników (można również mieszać łyżką). Ciasto wylać na blaszkę i piec 12 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto na ręcznik kuchenny, zwinąć w roladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać powoli śmietanę. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Schłodzony krem miksować na najwyższych obrotach ok. 5 minut, aż będzie puszysty i gęsty.
Ciasto rozwinąć, posmarować połową kremu i zawinąć w roladę. Resztą kremu posmarować ciasto na zewnątrz. Schować do lodówki.
Smacznego!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz