- 230 g mąki
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
- 130 g masła
- 3 żółtka
- łyżka cukru waniliowego
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz pokrojonym masłem i zagnieść na grudkowatą masę. Dodać do niej żółtka oraz cukier waniliowy, po czym wyrobić ciasto i uformować z niego kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykroić dowolny kształt i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Wstawić ciastka do nagrzanego do 175 stopni piekranika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu, przestudzone polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Rozłożyć na kratce do zastygnięcia.
Smacznego!
Wyglądają na pyszne, szczególnie ta czekolada wygląda bardzo kusząco, ja kupuję gotową czekoladę do polewania Fin Care z Lidla, pysznie mleczna.
OdpowiedzUsuń