czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z białek / Cake with proteins


  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • czarna/kolorowa posypka - opcjonalnie



Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąką.
Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto polać polewą czekoladową.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz