- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- czubata szklanka mąki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
- czarna/kolorowa posypka - opcjonalnie
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąką.
Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz