poniedziałek, 3 września 2012

Kopytka / Dumplings


  • 1kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli

Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Stolnicę obsypujemy mąką, formujemy wałek z ciasta, delikatnie go spłaszczamy i nożem kroimy kopytka.

Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy kopytka, delikatnie mieszamy przy dnie, żeby nie przywarły i nie posklejały się.

Kopytka gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Kopytka można podawać do sosów, mięsa oraz na słodko polane bułką tartą rozpuszczoną w maśle i posypane cukrem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mam ochotę na takie, ale muszę się pochwalić ,że u mnie na obiad dzisiaj będą po raz pierwszy knedle ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń