- 1kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Stolnicę obsypujemy mąką, formujemy wałek z ciasta, delikatnie go spłaszczamy i nożem kroimy kopytka.
Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy kopytka, delikatnie mieszamy przy dnie, żeby nie przywarły i nie posklejały się.
Kopytka gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Kopytka można podawać do sosów, mięsa oraz na słodko polane bułką tartą rozpuszczoną w maśle i posypane cukrem.
Smacznego!
Mam ochotę na takie, ale muszę się pochwalić ,że u mnie na obiad dzisiaj będą po raz pierwszy knedle ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuń