- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- odrobina mleka
- 4 łyżki oleju
- skórka z cytryny
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki ziaren maku
Glazura
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
W szklance połącz wodę, drożdże i cukier, odstaw na 5 minut. Dodaj roztrzepane jajko i dolej tyle mleka aż szklanka będzie pełna.
Do miski miksera dodaj mąkę, sól i ziarna maku, wymieszaj.
Dodaj miksturę z drożdży, olej, skórkę z cytryny i miksuj na średnich obrotach około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny.
Wysmaruj tortownicę tłuszczem, uformuj kule z ciasta i ułóż je. Nakryj ponownie folia i odstaw na 1 godzinę.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Glazura
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny aż powstanie gładka masa. Polej jeszcze lekko ciepłe bułeczki.
Smacznego!
Cytrynowe.......Pycha :D
OdpowiedzUsuńCytrynowe? Piękna kompozycja!
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń