piątek, 1 lutego 2013

Chlebek bananowy z orzechami / Banana bread with walnuts


  • 240 g mąki
  • 150 g cukru
  • 110 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 110 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, cynamon, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i orzechy.
W drugiej misce zmiksować banany, jajka, masło i aromat.

Suche składniki wymieszać z mokrymi. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 55-60 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!


2 komentarze: