czwartek, 4 czerwca 2015

Grzybki


  • 250 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • białko
  • mak
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady (mleczna Goplana)

W misce zagnieść masło, mąkę oraz śmietanę. Ciasto owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm. 
Kapelusze wyciąć szklanką o średnicy większej od foremki do babeczek. Foremki wysmarować z zewnątrz masłem i ułożyć krążki ciasta starając się nadać im półkolisty kształt.
Spód kapeluszy wyciąć foremką do babeczek. Zrobić na środku dziurki.
Nóżki grzybków robimy ze skrawków pozostałego ciasta. Zawijamy rulonik zostawiając nóżki z jednej strony ostre, a z drugiej spłaszczone - tą część maczamy w białku a następnie w maku.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zmiksować z mascarpone.
Masą czekoladową wypełniać kapelusze, zamknąć je spodami a w dziurkę włożyć nóżki. Wierzch kapelusza posmarować roztopioną czekoladą. 

Smacznego!



Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz