- 250 g masła
- 500 g mąki
- 1 szklanka śmietany 18%
- białko
- mak
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady (mleczna Goplana)
W misce zagnieść masło, mąkę oraz śmietanę. Ciasto owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm.
Kapelusze wyciąć szklanką o średnicy większej od foremki do babeczek. Foremki wysmarować z zewnątrz masłem i ułożyć krążki ciasta starając się nadać im półkolisty kształt.
Spód kapeluszy wyciąć foremką do babeczek. Zrobić na środku dziurki.
Nóżki grzybków robimy ze skrawków pozostałego ciasta. Zawijamy rulonik zostawiając nóżki z jednej strony ostre, a z drugiej spłaszczone - tą część maczamy w białku a następnie w maku.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zmiksować z mascarpone.
Masą czekoladową wypełniać kapelusze, zamknąć je spodami a w dziurkę włożyć nóżki. Wierzch kapelusza posmarować roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz