sobota, 16 kwietnia 2016

Pomidorowa z warzywami i parmezanem

  • 2 litry bulionu
  • 0,5 papryki czerwonej
  • marchew
  • szalotka
  • dwie garści fasolki szparagowej
  • mała puszka kukurydzy
  • 400 g przecieru pomidorowego Łowicz
Kluski
  • 50 g mąki
  • 25 g zimnego masła
  • 25 g parmezanu
  • posiekana pietruszka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • jajko przepiórcze

Szalotkę drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę, marchew w talarki a fasolkę połamać na pół. Tak przygotowane warzywa smażyć na łyżce oliwy w garnku. Wlać bulion oraz przecier pomidorowy. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać kukurydzę.

W międzyczasie przygotować kluski. 
Wszystkie składniki ugnieść aż powstanie gładkie ciasto.
Ciasto można rozwałkować i wyciąć kluski o dowolnym kształcie lub uformować kulki. Tak przygotowane ciasto wrzucić do gotującej się wody. Gdy wypłynie na wierzch wyjąć je.

Zupę podawać z makaronem oraz kluseczkami z parmezanu.

Smacznego!





Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz